Bodem wordt batterij

Bodem wordt batterij. Behalve fundament en een bron van voeding, is de bodem ook steeds vaker een bron van nieuwe technologie. Als alternatieve krachtbron bijvoorbeeld.

Het heeft iets magisch. Wanneer dr. Marjolein Helder in het kantoor van haar Wageningse bedrijf Plant-e een ledlampje aansluit op twee draadjes die uit een plantenbak steken, gaat dat lampje spontaan branden! “En nee, er zit geen batterijtje in de bodem”, lacht Helder. “Deze plantenbak is een onderdeel van ons modulaire systeem. Je kan meerdere van deze plantenbakken schakelen, tot een systeem van honderd vierkante meter aan toe. Op verschillende plaatsen in het land staan nu dit soort systemen. Zo heeft de gemeente Ede een verlichte vangrail die zijn stroom krijgt van honderd vierkante meter van deze plantenbakken. Een bedrijf kan met die honderd vierkante meter bijvoorbeeld ook een wifi-hotspot van stroom voorzien.”

Deze vangrail in Ede wordt verlicht op basis van de stroom uit de bodem van een naastgelegen natte groenstrook.

BACTERIËN

Strikt genomen zit er natuurlijk wél een soort batterijtje in de bodem van de plantenbak. Bacteriën rond de wortels van planten leven van de voedingsstoffen die ze van die plant krijgen. Die zogenoemde exudaten bestaan voor een belangrijk deel uit suikers, die door de bacteriën worden afgebroken. Bij dat proces ontstaan vrije, negatieve elektronen en positieve waterstofionen. “Wat wij doen is niets meer dan die geladen deeltjes aftappen met behulp van elektrodes.” Helder laat het verrassend simpel klinken, maar echt voor de hand liggend is het principe niet. Het was destijds in ieder geval zó vernieuwend dat er nu een patent op rust dat in handen is van Plant-e, het bedrijf dat Helder samen met David Strik in 2009 oprichtte.

Niet alle planten blijken geschikt om voor stopcontact te spelen, legt Helder uit. “Het is belangrijk dat er geen zuurstof bij de wortels komt. Als er wel zuurstof is, dan gaan die vrije elektronen van de bacteriën liever aan de zuurstofatomen zitten, dan aan onze elektrode. Dat betekent dat je alleen elektriciteit uit planten kunt halen die met hun wortels helemaal onder water staan. Dat zorgt voor zuurstofloze omstandigheden en maakt tegelijk dat de elektronen makkelijk via het water naar de polen van onze ‘generator’ stromen.”

DUURZAAM

De techniek van elektriciteitswinning uit planten en bacteriën is op en top duurzaam, stelt Helder. “Er bestaan ook gadgets die stroom tappen uit bijvoorbeeld een appel. Door een koperen en een zinken elektrode in een appel te steken kun je ook een klein beetje elektriciteit winnen. Maar bij dat proces lossen de twee elektrodes heel langzaam op. Dan breng je dus koper en zink in het milieu. Wij gebruiken inerte elektrodes. Daar gebeurt helemaal niets mee tijdens de elektriciteitswinning. En ook de plant en de bacteriën worden er niet anders van. Die groeien net zo hard door als altijd. Er hoeft ook geen extra mest bij. Het systeem draait voor 100% op het zonlicht waar de planten hun energie uit halen.”

Op het dak van het Nederlands Instituut voor Ecologie in Wageningen leveren plantenbakken  stroom via de draadjes die aan de voorkant uit de bak steken.

VEENWEIDEGENERATOR

Naast de schakelbare plantenbakken, heeft Plant-e inmiddels ook een soort buizen geproduceerd, waar alle benodigde techniek in is verwerkt. “Deze zomer hebben we die buizen bij wijze van experiment ingegraven in een veenweidegebied in Zuid-Holland en dat gaan we ook doen in een nat natuurgebied in Brabant. Onze droom is dat we die buizen in de bodem van nog veel meer bestaande natte natuurgebieden kunnen leggen. Op die manier kun je zonder die natuur te beïnvloeden elektriciteit uit de planten halen.”

Iets verderop in Wageningen, op het dak van het Nederlands Instituut voor Ecologie, het NIOO, heeft Plant-e al het eerste elektriciteitproducerende groene dak ter wereld gebouwd. Daar staan planten in een laagje water die daadwerkelijk stroom leveren. “De eerlijkheid gebied te zeggen dat dit dak nog niet veel elektriciteit levert, maar ook dit was voor ons vooral een bewijs van het principe. We onderhouden het systeem nauwelijks, maar toch levert het al een beetje stroom. In winters met vrieskou viel het systeem ook even stil om na de dooi weer vanzelf op te starten. Maar dit dak was voor ons wel de opmaat voor meer elektriciteitsproducerende groene daken die we samen met bijvoorbeeld bouwbedrijven willen ontwikkelen.”

“Hoewel de producten van Plant-e nog volop in ontwikkeling zijn en nog behoorlijk prijzig, heeft het bedrijf ook al producten voor consumenten”, vertelt Helder. “Via de webshop kun je je eigen plantbatterijtjes aanschaffen als Do-It-Yourself pakket.”

Dit artikel is een publicatie van Stichting Biowetenschappen en Maatschappij.
© Stichting Biowetenschappen en Maatschappij, alle rechten voorbehouden

Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 06 oktober 2016

Categorie:

Onderwerp:

Meer nieuws/projecten

For the Golf and Sustainability Enthusiasts, Plant-e, in collaboration with De […]
Waterschap De Dommel, NXP en Plant-e hebben succesvol gedemonstreerd hoe […]
Plant-e is momenteel bezig met het opzetten van een proefproject voor draadloze waterstandmeting in een veengebied op Sumatra.

Wilt u meer weten over de technologie?
We hebben whitepapers beschikbaar waarin de technologie en alle specificaties staan beschreven.

Samenwerken?
We kijken graag wat we voor u kunnen betekenen!