Eerste vonnis in een bodemprocedure bij de Haagse afdeling van de Unified Patent Court (UPC) een feit
UPC beveelt onmiddellijke stopzetting van inbreuk in Europa
Renkum, 22 november 2024 – Plant-e heeft een belangrijke overwinning behaald in de rechtszaak over octrooi-inbreuk tegen de Spaanse concurrent Bioo. De lokale afdeling van de Unified Patent Court (UPC) in Den Haag heeft vandaag in het voordeel van Plant-e geoordeeld, waarbij de geldigheid van de octrooien van Plant-e werd bevestigd en werd vastgesteld dat de producten van Bioo inbreuk maken op de rechten van Plant-e. De rechtbank heeft Bioo opgedragen onmiddellijk te stoppen met de inbreuk en hun producten uit de markt te halen binnen het UPC-gebied waar de octrooien van Plant-e geldig zijn. Dat wil zeggen: Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Italië en Duitsland.
In 2023 heeft Plant-e de eerste inbreukzaak die bij de Nederlandse (Haagse) afdeling van de nieuwe UPC aangebracht wegens de vermeende inbreuk van haar octrooien. De UPC is een nieuwe rechtbank voor pan-Europese octrooigeschillen die in juni 2023 haar deuren heeft geopend. De zaak laat zien dat het UPC er niet alleen is voor grote bedrijven, maar ook SME’s.
Plant-e ontwikkelt sinds 2009 technologie om elektriciteit te genereren uit levende planten en bezit de octrooien voor deze technologie. De octrooien, die oorspronkelijk zijn ingediend door Wageningen University & Research (WUR), werden later overgenomen door Plant-e. De uitspraak van vandaag bevestigt de uniciteit en de bescherming van de technologie van Plant-e.
Plant-e was zich al lange tijd bewust van het gebruik van vergelijkbare technologie door Bioo in hun producten en had in eerste instantie geprobeerd de zaak zonde tussenkomst van de rechter op te lossen. Nadat Bioo in eerste instantie zijn producten op de markt had gebracht, bood Plant-e Bioo een licentieovereenkomst aan, die Bioo aanvankelijk accepteerde. Later beëindigde Bioo echter unilateraal de overeenkomst, met de bewering dat zij de licentie niet langer nodig hadden omdat zij gestopt waren met de verkoop van hun Bioo-Ed product. Plant-e heeft deze bewering altijd betwist. Toen Plant-e ontdekte dat Bioo na de coronaperiode zijn producten bleef verkopen en nieuwe producten had ontwikkeld die gebruik maakte van de technologie van Plant-e, nam zij opnieuw contact op om de inbreuk aan te kaarten. Ondanks herhaalde pogingen van Plant-e, ontkende Bioo de inbreuk en weigerde verder in gesprek te gaan. De situatie escaleerde toen Bioo de Nederlandse markt betrad en begon te concurreren om dezelfde investeerders, wat Plant-e ertoe bracht formeel juridische stappen te ondernemen.
Gedurende de rechtszaak heeft Plant-e verschillende keren geprobeerd de zaak op een andere manier op te lossen, zonder verder te procederen. Bioo heeft echter alle voorstellen van Plant-e afgewezen, waardoor Plant-e geen andere keuze had dan haar juridische rechten af te dwingen. De uitspraak van het UPC bevestigt nu ondubbelzinnig dat de octrooien van Plant-e geldig zijn en dat Bioo inbreuk heeft gemaakt, en beveelt Bioo om hun producten Bioo-Ed, Bioo-Bench en Bioo-Panel onmiddellijk uit de markt te halen. Tevens moet Bioo schadevergoeding betalen voor de gemaakte inbreuk.
Marjolein Helder, CEO van Plant-e, is zeer tevreden met de uitspraak: “We waren ervan overtuigd dat Bioo inbreuk maakte op ons octrooi, maar het is een belangrijke stap om te zien dat dit nu ook door de UPC wordt bevestigd. We hadden gehoopt op een samenwerkingsoplossing, aangezien wij geloven dat er genoeg ruimte is voor beide bedrijven op de markt. Helaas weigerde Bioo zich aan de regels voor intellectueel eigendom te houden, wat ons dwong om juridische stappen te ondernemen. We zijn zeer dankbaar voor de steun van Simmons & Simmons, die ons gedurende de hele procedure uitstekend hebben bijgestaan. Hun strategische aanpak heeft bijgedragen aan deze duidelijke en snelle uitspraak.”
Oscar Lamme van Simmons & Simmons voegt daaraan toe: “Deze uitspraak onderstreept dat de UPC ook een cruciale rol speelt in het beschermen van de rechten van kleine en middelgrote ondernemingen (SME’s) zoals Plant-e. Binnen een jaar heeft Plant-e een verbod weten te verkrijgen voor zes landen: Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Italië. De UPC maakt waar wat het belooft door een efficiënte en effectieve oplossing te bieden voor grensoverschrijdende octrooigeschillen.”
Plant-e blijft zich inzetten voor het op de markt brengen van betrouwbare en innovatieve producten die gebruik maken van de kracht van planten. De huidige productaanbiedingen van Plant-e omvatten plant-aangedreven verlichting en sensortechnologieën.