PERSBERICHT

Planten verlichten het park: ‘Het Park van Morgen’ is geopend

Stel je voor: je loopt ‘s avonds door een park, met sprookjesachtige verlichting om je heen die reageert op jouw aanwezigheid. Dit park is sinds 18 november realiteit in Rotterdam. De gemeente Rotterdam ontwikkelde in de wijk Reyeroord samen met het bedrijf Plant-e en ontwerpster Ermi van Oers (Nova Innova) een interactieve groenstrook, waar elektriciteit producerende planten reageren op de aanwezigheid van voorbijgangers. Kleine lichtjes zullen twinkelen op de plantenstroom wanneer mensen passeren.

Interactieve verlichting op plantenstroom in Reyeroord

Rotterdam is de eerste stad wereldwijd die een park met interactieve verlichting op plantenstroom realiseert. In de wijk Reyeroord werd met bewoners gekeken naar de inrichting van de groenstrook, van de soort beplanting tot aan de bankjes. Het is één van innovatieve projecten in de IJsselmondse wijk.

Wethouder handhaving, buitenruimte, integratie en samenleven, Bert Wijbenga: “We hebben in Reyeroord gekozen voor een aanpak waarbij de wensen en dromen van bewoners centraal staan. Hier worden grote ontwikkelingen van de stad vertaald naar de straat. Van energietransitie, klimaatadaptatie, armoedebestrijding tot invoering van de Omgevingswet. Zo zien we Reyeroord echt als voorbeeldwijk van de toekomst”.

Het Park van Morgen: waar wetenschap en design elkaar ontmoeten

Levende planten die elektriciteit produceren: het klinkt futuristisch, maar het gebeurt al! In alle planten vindt fotosynthese plaats. Zo produceren planten suiker die zij gebruiken voor hun eigen groei. Een deel van deze suikers wordt echter niet door de plant zelf gebruikt en wordt daarom via de wortels uitgescheiden in de bodem. Rondom de wortels leven bacteriën die die suikers afbreken. Tijdens dit proces laten de bacteriën elektronen los als afvalproduct. Plant-e heeft een manier gevonden om de elektronen te oogsten en te gebruiken als elektriciteit. Groene energie krijgt een nieuwe betekenis: tijdens de productie van elektronen wordt CO2 vastgelegd in de plant, ofwel CO2 negatieve elektriciteitsproductie! Deze technologie is toe te passen op elke plek op de wereld waar planten in vochtige grond staan. Marjolein Helder, CEO van Plant-e: “In de stad van de toekomst wordt het steeds belangrijker om rekening te houden met klimaat-verandering en het oppervlak waarop je maatregelen kunt nemen is zeer beperkt. Wij kunnen nu met onze producten een aantal klimaatfuncties – zoals waterberging, vergroening, verlaging van de omgevingstemperatuur – koppelen aan verlichting en sociale veiligheid.” Plant-e en ontwerpster Ermi van Oers zagen het belang van een kruisbestuiving tussen natuur, wetenschap en design en gingen een samenwerking aan. Ermi van Oers en haar team ontwikkelen een nieuwe manier om de groenste stroom toe te passen en zichtbaar te maken, met een magische ambiance als resultaat. Jouw aanwezigheid in het park wordt opgemerkt door de planten en lichtjes om je heen gaan twinkelen, op stroom uit die planten. Ontwerpster Ermi van Oers: “Naast dat deze technologie enorm hightech is, is het ook zeer poëtisch. Want energie wordt ineens levend en brengt daardoor mens en natuur dichter bij elkaar. Als je in het donker door deze groenstrook loopt, voel je dat de verlichting leeft en laat je opnieuw verwonderen over de kracht van de natuur.”

Investeren in innovatieve projecten

Met het Park van Morgen willen de gemeente Rotterdam, Plant-e en Ermi van Oers het toepassen van groen in de gebouwde omgeving stimuleren en mensen meer in contact brengen met hun omgeving. De natuur moet een ervaring worden voor passanten, waar inspiratie uit gehaald kan worden. Wethouder Bert Wijbenga: “Investeren in innovatie is belangrijk. Of planten écht bruikbaar zijn als energieleverancier in de toekomst weten we nog niet, maar met dit project maken we vast een begin”. De verlichting zal misschien niet altijd werken, benadrukt de wethouder: “De natuur laat zich niet haasten; als de bacteriegroei niet meewerkt of het weer zit tegen, dan werken de lichtjes misschien niet. Ook dat monitoren is deel van deze verkenning.”

Het Park van Morgen heeft de tijd nodig om te groeien en op te starten. In het voorjaar van 2020 moet het Park van Morgen een mooi, volgroeid sprookjespad zijn.

De groenstrook ligt in een deel van de Heemtuin in Reyeroord, tussen de Korendijk en de Pelgrimskerk. ‘Het Park van Morgen’ werd 18 november feestelijk geopend door wethouder Bert Wijbenga- en spoken words artiest YMP.

Categorie:

Onderwerp:

Meer nieuws/projecten

For the Golf and Sustainability Enthusiasts, Plant-e, in collaboration with De […]
Waterschap De Dommel, NXP en Plant-e hebben succesvol gedemonstreerd hoe […]
Plant-e is momenteel bezig met het opzetten van een proefproject voor draadloze waterstandmeting in een veengebied op Sumatra.

Wilt u meer weten over de technologie?
We hebben whitepapers beschikbaar waarin de technologie en alle specificaties staan beschreven.

Samenwerken?
We kijken graag wat we voor u kunnen betekenen!