Interactieve verlichting

Stel je voor: ‘s Avonds wandel je door een park, omgeven door betoverende verlichting die reageert op jouw aanwezigheid. Sinds 18 november 2019 is dit park een werkelijkheid in Rotterdam.

De gemeente Rotterdam ontwikkelde in de wijk Reyeroord samen met Plant-e en ontwerpster Ermi van Oers (Nova Innova) een interactieve groenstrook, waar elektriciteit producerende planten reageren op de aanwezigheid van voorbijgangers. Kleine lichtjes zullen twinkelen op de plantenstroom wanneer mensen passeren.

Rotterdam is de eerste stad wereldwijd die een park met interactieve verlichting op plantenstroom heeft gerealiseerd. In de wijk Reyeroord werd met bewoners gekeken naar de inrichting van de groenstrook, van de soort beplanting tot aan de bankjes. Het is één van innovatieve projecten in de IJsselmondse wijk.

Met het Park van Morgen willen de gemeente Rotterdam, Plant-e en Ermi van Oers het toepassen van groen in de gebouwde omgeving stimuleren en mensen meer in contact brengen met hun omgeving. De natuur moet een ervaring worden voor passanten, waar inspiratie uit gehaald kan worden. Wethouder Bert Wijbenga: “Investeren in innovatie is belangrijk. Of planten écht bruikbaar zijn als energieleverancier in de toekomst weten we nog niet, maar met dit project maken we vast een begin”.


De verlichting zal misschien niet altijd werken, benadrukt de wethouder: “De natuur laat zich niet haasten; als de bacteriegroei niet meewerkt of het weer zit tegen, dan werken de lichtjes misschien niet. Ook dat monitoren is deel van deze verkenning.”

Categorie:

Onderwerp:

Meer nieuws/projecten

For the Golf and Sustainability Enthusiasts, Plant-e, in collaboration with De […]
Waterschap De Dommel, NXP en Plant-e hebben succesvol gedemonstreerd hoe […]
Plant-e is momenteel bezig met het opzetten van een proefproject voor draadloze waterstandmeting in een veengebied op Sumatra.

Wilt u meer weten over de technologie?
We hebben whitepapers beschikbaar waarin de technologie en alle specificaties staan beschreven.

Samenwerken?
We kijken graag wat we voor u kunnen betekenen!