INTERACTIEVE VERLICHTING

Park van morgen

Stel je voor: je loopt ‘s avonds door een park, met sprookjesachtige verlichting om je heen die reageert op jouw aanwezigheid. Dit park is sinds 18 november realiteit in Rotterdam.

De gemeente Rotterdam ontwikkelde in de wijk Reyeroord samen met het bedrijf Plant-e en ontwerpster Ermi van Oers (Nova Innova) een interactieve groenstrook, waar elektriciteit producerende planten reageren op de aanwezigheid van voorbijgangers. Kleine lichtjes zullen twinkelen op de plantenstroom wanneer mensen passeren.

Rotterdam is de eerste stad wereldwijd die een park met interactieve verlichting op plantenstroom heeft gerealiseerd. In de wijk Reyeroord werd met bewoners gekeken naar de inrichting van de groenstrook, van de soort beplanting tot aan de bankjes. Het is één van innovatieve projecten in de IJsselmondse wijk.

Met het Park van Morgen willen de gemeente Rotterdam, Plant-e en Ermi van Oers het toepassen van groen in de gebouwde omgeving stimuleren en mensen meer in contact brengen met hun omgeving. De natuur moet een ervaring worden voor passanten, waar inspiratie uit gehaald kan worden. Wethouder Bert Wijbenga: “Investeren in innovatie is belangrijk. Of planten écht bruikbaar zijn als energieleverancier in de toekomst weten we nog niet, maar met dit project maken we vast een begin”.

De verlichting zal misschien niet altijd werken, benadrukt de wethouder: “De natuur laat zich niet haasten; als de bacteriegroei niet meewerkt of het weer zit tegen, dan werken de lichtjes misschien niet. Ook dat monitoren is deel van deze verkenning.”

MEER PROJECTEN

Stadsbos

Licht- en sensorproject in Slough, Verenigd Koninkrijk.

Daktuin

Samenwerking met onze partner NIOO-KNAW.

Slimme boombak

Samenwerking met Van den Berk boomkwekerijen.

Wi-Fi op school

Plantenstroom voor WiFi-punt in Kerkebosch-Zeist.